sunnuntai 1. marraskuuta 2015

26.10.2015 - Syventäviä opintoja

Tietotekniikan korvaaminen jatkui tänään värjäyksellä. Menin mukaan arssien (artesaaniopiskelijoiden) tunneille, harmillisesti tosin värjäys mahtuu lukujärjestykseen vain muutaman kerran ja silloinkin 1,5 tuntia kerrallaan.

Kokeilin keittiön laatikosta löytyneitä vanhoja elintarvikevärejä villalankaan, tällaisin tuloksin. Toinen ylhäältä on kahden alimman värin sekoitus - ei tullut violettia vaan kaunista mustikansinistä.

Resepti on yksinkertainen: elintarvikeväri sekoitetaan lämpimään veteen, lankaa pidetään vesi-etikkaseoksessa n. puoli tuntia. Sitten lanka puristetaan kuivaksi ja lasketaan väriveteen. Laitetaan mikroon kahdeksi minuutiksi ja täydelle teholle. Otetaan ulos kahdeksi minuutiksi ja laitetaan uudelleen mikroon vielä kahdeksi minuutiksi. Annetaan jäähtyä liemessä ja huuhdotaan lopuksi


Koolaus eli Kool Aidilla värjääminenkin oli listoilla. En jaksanut vyyhtiä Floricaani, vaan upotin kerän sellaisenaan värjäysliemeen.

Resepti tässäkin on helppo: lanka upotetaan lämpimään veteen n. puoleksi tunniksi. Puristetaan lanka varovasti vedestä ja lasketaan se väriliemeen = pussillinen Kool Aidia 1,5 litraan kuumaa vettä.Väri tarttuu heti, joten tasaisen lopputuloksen takaa ripeys. Minun testissäni sekään ei auta, mutta lopputulos on hauska: ihan valkoista ei jäänyt minnekään.


Värjäyksen jälkeen oli kuitenkin pakko laittaa lanka vyyhdelle, sillä se kuivui ainoastaan päältä.

Ei kommentteja: