maanantai 2. marraskuuta 2015

2.11.2015 - Värjäystä

Tänään siirryin värjäyksessä elintarvikkeiden ja mausteiden maailmaan. Niillä värjääminen on hyvin luonnonmukaista: langat puretetaan etikka-vesiseoksessa. Ensiksi keittelin vanhentuneesta kahvista väriliemen, kahvin olin ommellut organzapussiin, jotta purut eivät sekoittuisi lankaan. Keittoaika oli n. puoli tuntia.


Liemi sai jäähtyä, ettei villa saisi "shokkihoitoa" - ja itse kävin välillä ohjauksen teorian tunneilla - ja sitten lanka laskettiin liemeen ja alettiin lämmittää keitosta. Pidin lämpötilaa n. 80 asteessa 45 minuutin ajan, minkä jälkeen annoin liemen jäähtyä ja huuhdoin langan lämpimällä vedellä. Tein kahviliemellä myös jälkivärjäyksen, mutta se ei näköjään päässytkään kuviin mukaan - no, tulos oli kyllä käytännössä yhtä vahvasti värjäytynyt kuin ensi värjäyskin.

Seuraavaksi pataan päätyi 62 g vanhentunutta Irish Cream Flavor -teetä jättiläisen teepussissa:

Resepti oli sama kuin kahvillakin: ensin väriliemen keitto, sitten jäähdytys ja langat sekaan ja pata hellalle kuumenemaan, ja keitoksen pitäminen värjäyslämmössä.

Kolmas liemeni oli paprikajauhe, jossa taas sama prosessi kuin edellä.

Pari kokeilua sain mukaan kavereiden liemiin: toinen oli curry, toinen marja-aronian jälkiväri

Entäpä ne tulokset? Vasemmalta oikealle:
1. Curry
2. Paprika
3. Marja-aronian jälkiväri
4. Kahvi
5. Tee


Vielä lähikuva paprikasta ja marja-aroniasta - paprikaliemessä oli kavereidenkin lankoja, ja niiden sävy oli huomattavasti voimakkaampi punaoranssi kuin omani.


Tässä kahvi ja tee - ja huom! Kahvista tuli tosiaan vaaleampaa ruskeaa kuin teestä. Kuva ei tee kummallekaan täyttä oikeutta, mutta teen värisävystä pidän tosi paljon.

1 kommentti:

Kvilttaaja kirjoitti...

Miten ko. värit toimisivat puuvillakankaan värjäyksessä? Olisi kivaa värjätä myrkyttömillä väreillä.