keskiviikko 18. marraskuuta 2015

18.11.2015 Valuharjoitus

Viime viikolla kipsistä valettu muotti pääsi tänään tositoimiin. Kukkakaalissa on sen verran kompleksinen rakenne, että opettaja suositteli muotin puolittamista, jotta valutuote varmasti saataisiin muotista ulos. Siispä saha käteen ja menoksi. Sivuille ja pohjaan sahattiin ensin sekä pohjaan että molemmille sivuille rakoja vähän alle puoleen seinämän paksuudesta. Olen muuten ylpeä sahaustuloksestani - tosin kipsi on huomattavasti helpommin sahattavissa kuin esimerkiksi puu.

Sahauksen jälkeen noihin rakoihin laitettiin peltipalat, joiden avulla saatiin kiilattua muotti kahtia.



Kuvissa näkyvät opettajan kädet: juuri kun oli tarkoitus, että jatkan itse naputtelua, niin muotti napsahtikin siististi kahtia ihan kuin Strömsössä.


Sitten vain valamaan. Eli ensin kostutettiin muotin sisäpinnat sienellä ja sen jälkeen muotti teipattiin tiiviisti yhteen. Ämpäristä kaadettiin muotti piripintaan valusavea, ja sitä seisotettiin muotissa 15 minuuttia.

Määräajan jälkeen valusavi kaadettiin pois muotista ja muotti laitettiin riman varaan lepäämään varttitunniksi.


Varttitunnin kuluttua muotin sai kääntää taas oikeinpäin.

Tässä kohtaa sitten lähdettiin kahville ja kun tultiin takaisin, aloin irrottaa valua muotista. Se oli aika ujon sorttinen, koska ei suostunut tulemaan ulos. Opettaja sitä paineilmallakin koetti hätistellä, mutta mokoma istui niin tiukassa, että viimein ainoastaan paloina sen sieltä raastoimme ulos.


Pinta on kyllä hieno, tasan tarkkaan kukkakaalin kuviointi ja niin aidon näköinen, kun valusaven värikin on kuin kukkakaalissa.

Toisella yrittämällä tuplattiin muotissa seisottamisaika, mutta aloitin irrottamisen aikaisemmin. Tuloksena on tämä vetelä olemus, josta muotoutui puu.

Kolmas kokeilu on meneillään, huolellinen saven sekoitus, sama seisotusaika, vähän pidempi kuivatus ennen irrottamista, paineilman puhalluksia, kiristystä, lahjontaa, uhkailua - sinne jäi sekin ujo mokoma mököttämään muottiinsa. Katson aamulla, miten se yön yli nukuttuna mahtaa käyttäytyä...

Ei kommentteja: