maanantai 16. marraskuuta 2015

12.11.2015 Punonta jatkuu


Torstaina jatkettiin solmujen tekoa, aluksi rohkeasti laitettiin hernettä lankaan. Tarkkan ottaen tehtiin herne- eli helmisolmua, jossa tehdään ensin kaksoistasosolmuja ja ne sitten vedetään kasaan, jolloin muodostuu uloke = herne. Ei ollenkaan vaikeaa - kunhan palautti ensin mieleensä kaksoistasosolmun... Itse asiassa jossain kohtaa kävi oivallus näitä vääntäessä: kyse on lähes aina simppelistä tavallisesta solmusta, sitä vain tehdään milloin minkäkin langan tai lankojen ympärille, välillä vasen lanka päällä, oikea alla ja välillä taas päin vastoin.

Opettaja muuten käytti tällä kertaa dokumenttikameraa näiden opastuksessa, joten kuvissa näkyvät solmut ovat itse tekemiäni.


Seuraavaksi kykiluusolmu eli vaakasuora kohosolmu - samaan kuvaan on työntynyt myös jo sen sovellusta vinoa kylkiluusolmua. Nuo kolme ensimmäistä riviä ovat siis perussolmua.

Tässä enemmänkin tuota vinoa kylkiluusolmua.

 Sitten tehtiin kääresolmu, jota tyypillisesti käytetään esim. amppeleiden alapäässä työn päättäjänä.


Ja vielä josefinan- eli isabellan solmu - keiden mukaan lienee tuokaan nimensä saanut...

 Tuota piti tietysti vielä googlettaa, ja intuitioni oli oikea: Euroopassa se on nimetty Napoleonin puolison Josefinen mukaan. Lähtöisin solmu on Aasiasta, ja siellä sitä on kutsuttu nimellä double coin knot - olisiko tuo vapaasti kääntäen vaikkapa kaksoiskolikkosolmu. Kovin rakas lapsi tuntuu olevan, nimiä löytyi Wikipediasta enemmänkin: Carrick bend, Double carrick bend, Ten accord knot, Bosun's knot, Chinese knot, Basket weave knot,  Sailor's breastplate knot, Sailor's knot, Bretzel knot, Wake knot. 

Alun alkaen solmua onkäytetty kahden narun tai köyden liittämiseen, ja merimiesten parissa se on tunnettu nimellä carrick bend. Koska se kuuluu korinpunontasolmuihin, niin sen ulkonäkö on miellyttävän  esteettinen ja symmetrinen, joten siitä on tullut suosittu myös koristeellisiin tarkoituksiin. Koristeellisessa variaatiossa langan päät tulevat solmuun yhdeltä sivulta ja erkanevat toiselta, ja tätä kutsutaan siis josefinensolmuksi tai kaksoiskolikkosolmuksi.

Jos nyt sattumoisin innostuitte solmusta, niin paljon, että haluatte sitä itsekin kokeilla, niin  tässä vielä linkki videoon, jolla näytetään solmun tekeminen kahdella langalla.

Lisäoppia riitti vielä: siirryttiin osmanrinkiin, jossa tarvittiinkin jo paitsi enemmän narua, myös oma alusta, jonka päällä se valmistettiin. Omani on kuvien osalta vielä vaiheessa - neljännellä kerralla osasin vihdoin pujotella alta ja päältä oikeissa kohdissa... Usein tämän näkee tehtynä sisal-narusta/köydestä, mutta harjoittelin tässä Fantti-langalla, joka on käsille hellävaraista - ja helppoa purkaakin :)




Ei kommentteja: