torstai 7. huhtikuuta 2016

29.3.2016 - Metallityöt jatkuvat

Pääsiäisloma on takana ja metallityöt jatkuvat. Valutyön kipsimuotti saa vielä kuivua, joten alamme tutustua emaloinnin ihmeelliseen maailmaan.

Emalointia tehdään kuparilevylle, harjoituksissani se on 1 mm paksuista. Leikkasin kolme kokeilukappaletta, jotka olivat kooltaan 2,5 x 3,5 cm. Niiden reunat piti hioa, työhön käytettiin hienoa viilaa, hiomapaperia ja teräsvillaa.


Innoissani unohdin taas valokuvaamisen, kuvia on vasta uunivaiheesta. Ennen sitä porasin kuparilaattoihin reiät vasempaan yläkulmaan, ja hioin nekin sileiksi ja tasaisiksi. Seuraavaksi laatat laitettiin hetkeksi Sinoliin puhdistumaan, minkä jälkeen niitä ei saanut enää käsin kosketella. Ne nostettiin Sinolista pinseteillä ja kuivattiin. Emaloitavalle pinnalle levitettiin laventeliöljyä, jonka avulla emalointijauhe pysyy paremmin paikoillaan. Jauhetta ripoteltiin siivilän läpi n. 1 mm kerros laatan pinnalle.

Laatta siirrettiin lastan avulla polttoalustalle ja laitettiin uuniin kolmeksi minuutiksi. Uunissa oli lämpöä 815 astetta.


Munakello tikitti aikansa, ja työ otettiin ulos uunista. Kuvassa kolmas kokeiluni, jonka jauhotuksen aikana tuli vähän "hässäkkää", joten lopputulos on mitä on. Se otettiin uunista ja laitettiin uunin päälle jäähtymään hitaasti.


Ensimmäinen - sininen - kokeiluni sen sijaan oli hyvä ollakseen ensimmäinen, samoin harmaa, jonka tein toiseksi.



Käsittelyn voi myös tarvittaessa toistaa. Tämä oli kivaa, täytyy ehdottomasti tehdä vielä lisää.

Ei kommentteja: