torstai 7. huhtikuuta 2016

22.-24.3.2016 - Metallitöitä

Tällä pääsiäisviikolla saimme oikein rautaisannoksen metallitöitä, kun ohjelmassamme ei maanantain opintojen ohjauksen ohella muuta ollutkaan.

Yksi pakollisista töistä on levytyö, joten aloitimme taittelemalla peltirasian. Ensin tehtiin kaavat - tai no, käytettiin opettajan tekemää kaavaa. Kaava siirrettiin pellille tussia tai piirtopiikkiä käyttäen, ja aihio leikattiin peltisaksilla. Tässä jos missä saksien terävyydellä on merkitystä: luulin jo, että vasenkätisenä mutta oikealla sakseja aina käyttäneenä en tehtävästä suoriutuisikaan, mutta tarpeeksi terävät sakset saatuani ne upposivat peltiin kuin lämmin veitsi voihin.


Kun rasia oli leikattu, pohjan kulmiin porattiin reiät taitteluiden helpottamiseksi. (Kuvassa on kaverin rasia, ja hän työstää sitä hieman eri järjestyksessä ja eri kaavalla kuin omani oli.)


Taittelut tehtiin kanttikoneen avulla.


Ensiksi taiteltiin yläreunan "saumanvarat" oikealle, tässä mallissa ne olisivat sisäpuolelle taitettuina tulleet kulmien taitevarojen tielle. Sen jälkeen taiteltiin ensin niiden sivujen taitteet, jossa oli kulman "saumanvara", koko sivun sai taitettua kerralla. Sen jälkeen kanttikonetta täytäyi justeerata jäljellä olevien sivujen mittojen mukaan, jotta sai tehtyä viimeiset taitteet.


Taitteluiden jälkeen nurkkien taitevarat kiinnitettiin joko alumiini- tai popniiteillä. Kuvissa ensin kaverin popniitit.




Oman rasiani kokosin alumiininiiteillä, jotka piti vasaroida paikoilleen.



Opettaja näytti meille myös pistehitsauslaitteen toimintaa.




Ja pellin juottamiseenkin saimme työnäytöksen. Norsunkärsä imee käryt työpsteestä, letku venyy, joten sitä voi ja tuleekin vetää lähemmäksi, kun työskentelee.

 Pellin juottamiseen tarkoitettu kolvi on kärjestään eri muotoinen kuin esim. sähkötöissä käytetty.


Ensin peltiä kuumennetaan kolvilla.


Sitten otetaan tinatanko, ja tarjotaan sitä lämmitetyille pinnoille. Se livahtaa ihan itsekseen saumaan.

Tai sitten ei - tässä onneton kokeiluni:


Vielä laitoimme kipsmuotin vireille tinan valukokeilua varten, se saisi kuivua viikon ennen seuraavaa vaihetta.

Siinä kouluviikko lyhyesti esitettynä, pääsiäisen vietto alkakoon.

1 kommentti:

Kvilttaaja kirjoitti...

Ihaillen katselen tuota taitojen runsautta.